36ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - Ομαδική συμμετοχή, διακρίσεις και ρεκόρ των Αιγιωτών Δρομέων

Στην αυθεντική διαδρομή Μαραθώνας – Παναθηναϊκό Στάδιο και με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων, διεξήχθη και φέτος ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη και στον αγώνα του ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Περίπου 18.500 δρομείς από όλο τον κόσμο (αριθμός πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας μας και του Μαραθωνίου της Αθήνας, κυριολεκτικά στα ανώτατα όρια της διοργάνωσης), σημειώνοντας για μια ακόμη χρονιά νέο ρεκόρ συμμετοχών στον αγώνα, έτρεξαν στην κλασική διαδρομή των 42.196 m και άλλοι 37.000 περίπου δρομείς στους παράλληλους αγώνες των 10 και 5 χλμ., στον τελικό των 3 χλμ. των αγώνων Run Greece και σε αγώνες για μικρά παιδιά.

            Στο αγωνιστικό μέρος και στην κλασική μαραθώνια διαδρομή, καθολική ήταν η επικράτηση των ανδρών από την Κένυα και την Αιθιοπία, που κατέκτησαν τις πρώτες 5 θέσεις, με τον Μισόϊ Κίπκοριρ να αναδεικνύεται νικητής του αγώνα με πολύ καλή επίδοση 2.10΄.55΄΄, ενώ στις γυναίκες νικήτρια ήταν η αθλήτρια από την Κένυα Μουριούκι Ναΐρα με επίδοση 2.36΄.46΄΄. Από τους έλληνες αθλητές, που τερμάτισαν στην 7η, 8η και 9η θέση της γενικής κατάταξης κατά σειρά, όπως και πέρυσι, πρώτος ήταν ο Κώστας Γκελαούζος με επίδοση 2.21΄.54΄΄, δεύτερος ο Χριστόφορος Μερούσης από τη Χίο με επίδοση 2.23΄43΄΄ και τρίτος ο Παναγιώτης Καραΐσκος με επίδοση 2.23΄.43΄΄. Πρώτη ελληνίδα αναδείχθηκε η Ελευθερία Πετρουλάκη με επίδοση 2.46΄.07΄΄, δεύτερη η Στεφανία Λεοντιάδου με χρόνο 2.48΄΄53΄΄, ενώ τρίτη ήταν η Φωτεινή Δαγκλή - Παγκότο με χρόνο 2.50΄.09΄΄.

Ο τοπικός μας σύλλογος έδωσε δυναμικό παρών σ’ όλες τις διαδρομές και συνολικά 25 δρομείς έτρεξαν με τον Α.Σ. «Αθηνόδωρο». Στην κλασική διαδρομή των 42.196 m, μετείχαν 10 δρομείς του τοπικού Συλλόγου και πραγματοποίησαν πολύ καλές επιδόσεις, παρά τον έντονο ήλιο που επικρατούσε και δυσκόλεψε τις προσπάθειές τους. Συγκεκριμένα, είχαμε δύο πρώτους τους Γιάννη Βασιλείου και Παναγιώτη Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι ανήκουν στο Αγωνιστικό Τμήμα του Αθηνόδωρου και εκπροσώπησαν το Σύλλογό μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου Ανδρών. Ο Γιάννης Βασιλείου, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση του Συλλόγου στο Μαραθώνιο Αθηνών, τερμάτισε με χρόνο 2.51΄.30΄΄, ενώ ο Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη του συμμετοχή σε μαραθώνιο, πέτυχε πολύ καλή επίδοση με 2.55΄.02΄΄. Ακολούθησαν, με πολύ καλές επιδόσεις, η Έμμη Σαπίου που, πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ, τερμάτισε μόλις 10η στη γενική κατάταξη των γυναικών και 6η ελληνίδα με επίδοση 3.07΄.29΄΄, οι Απόστολος Μενύχτας, που με χρόνο 3.06΄.24΄΄, Νεκτάριος Αργυριάδης με επίδοση 3.08΄.19΄΄ και Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με επίδοση 3.19΄.45΄΄, βελτίωσαν και φέτος σημαντικά τα ατομικά τους ρεκόρ και δείχνουν την αγωνιστική άνοδο των δρομέων του Τμήματος Μαζικού Αθλητισμού του Συλλόγου, ο Γιάννης Ρωμανός με χρόνο 3.34΄.32΄΄, ο Λεωνίδας Παπαντωνόπουλος με επίδοση 3.43΄.01΄΄, ο Βασίλης Φουσέκης με χρόνο 4.14΄.51΄΄ και ο Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος με χρόνο 4.43΄.29΄΄, που και οι δύο είχαν την πρώτη τους συμμετοχή σε μαραθώνιο.

            Στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων έτρεξαν και τερμάτισαν μεταξύ των Αιγιωτών κατά σειρά οι Σπύρος Ιατρόπουλος, που με επίδοση 34΄.50΄΄ τερμάτισε στην 9η θέση της γενικής κατάταξης και της ηλικιακής του κατηγορίας, Παναγιώτης Αρβανίτης με επίδοση 40΄.22΄΄, Ηλίας Θεοφυλακτόπουλος με επίδοση 42΄.47΄΄, Βασίλης Βασιλακόπουλος με χρόνο 44΄.18΄΄, Στράτος Μαμαλούγκος με χρόνο 49΄.20΄΄, Σπυριδούλα Προκόπη με χρόνο 55΄.28΄΄ και Κωνσταντίνα Πολυδωροπούλου με χρόνο 59΄.17΄΄.

            Στον πρωινό αγώνα των 5 χιλιομέτρων συμμετείχαν και τερμάτισαν κατά σειρά οι Ηλίας Καραμπούλας και Κώστας Ιατρόπουλος, που με πολύ καλές επιδόσεις 15΄.52΄΄ και 15΄.53΄΄ αντίστοιχα κατέλαβαν την 8η και 9η θέση στη γενική κατάταξη και στην ηλικιακή του κατηγορία, η Άννα Ιατροπούλου που με επίδοση 22΄.58΄΄ ήταν 11η στην κατηγορία της, ο Πολυχρόνης Ιατρόπουλος με επίδοση 22΄.59΄΄, η Γεωργία Ανδρικοπούλου με χρόνο 29΄.38΄΄ και η Βεατρίκη Τασοπούλου με χρόνο 40΄.59΄΄.

            Τέλος, τιμητική ήταν η συμμετοχή του αθλητή του αγωνιστικού Τμήματος του «Αθηνόδωρου» Δημήτρη Τασόπουλου αλλά και του Παναγιώτη Μουρδέκα, οι οποίοι – μετά από τις επιτυχίες τους στους αγώνες της διοργάνωσης Run Greece Πάτρας του ΣΕΓΑΣ – συμμετείχαν μαζί με όλους τους τρείς πρώτους νικητές των αντίστοιχων αγώνων στον αγώνα δρόμου 3 χλμ. που ήταν ο τελικός όλων των αγώνων Run Greece. Στον αγώνα αυτό ο Δημήτρης Τασόπουλος, με πολύ καλή επίδοση 9΄.08΄΄ κατέκτησε την 8η θέση στη γενική κατάταξη και 2η θέση στην κατηγορία του, ενώ ο Παναγιώτης Μουρδέκας με επίδοση 11΄.41΄΄ τερμάτισε 4ος στην ηλικιακή του κατηγορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιγιώτες αθλητές συμμετείχαν στην Ομάδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στην γενική κατάταξη των ομάδων του συγκεκριμένου αγώνα.

            Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για τη συμμετοχή, την προσπάθεια και τον τερματισμό. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τους νέους δρομείς είναι πολύτιμη από έναν τέτοιο αγώνα. Η ομαδική συμμετοχή αποδεικνύει ότι υπάρχει το ομαδικό πνεύμα και το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του αθλητισμού και στην περιοχή μας, ώστε να δημιουργηθούν οι  προϋποθέσεις για τη μαζική λαϊκή συμμετοχή, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των αθλούμενων και του κοινωνικού συνόλου. Το στόχο αυτό διεκδικεί και οραματίζεται ο Α.Σ. «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς» και καλεί με κάθε μέσο τη νεολαία να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση και να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, που χαρίζει πνευματική και σωματική υγεία.

            Τέλος, να σημειωθεί ότι οι αρκετοί μαραθωνοδρόμοι του τοπικού μας Συλλόγου θα συμμετάσχουν σε λίγες μέρες στον Διεθνή Μαραθώνιο της Γένοβας, που θα διεξαχθεί στην ιταλική πόλη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.

Χορηγοί

Mourdekas
Pesunion
Vasileiou