37ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - Ομαδική συμμετοχή, διακρίσεις και ρεκόρ των Αιγιωτών Δρομέων

Στην αυθεντική διαδρομή Μαραθώνας – Παναθηναϊκό Στάδιο και με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων, διεξήχθη και φέτος ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη και στον αγώνα του ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Περίπου 20.000 δρομείς από όλο τον κόσμο (αριθμός πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας μας και του Μαραθωνίου της Αθήνας, κυριολεκτικά στα ανώτατα όρια της διοργάνωσης), σημειώνοντας για μια ακόμη χρονιά νέο ρεκόρ συμμετοχών στον αγώνα, έτρεξαν στην κλασική διαδρομή των 42.196 m και άλλοι 40.000 περίπου δρομείς στους παράλληλους αγώνες των 10 και 5 χλμ., στον τελικό των 3 χλμ. των αγώνων Run Greece και σε αγώνες για μικρά παιδιά.

            Στο αγωνιστικό μέρος και στην κλασική μαραθώνια διαδρομή, νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Τζον Κίπκοριρ Κόμεν με επίδοση 2.16.34, ενώ στις γυναίκες νικήτρια και πρωταθλήτρια Ελλάδος ήταν η Ελευθερία Πετρουλάκη με επίδοση 2.45.48. Από τους έλληνες αθλητές, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πρώτος ήταν ο Κώστας Γκελαούζος με πολύ καλή επίδοση 2.19.01 και μόλις τρίτος στη γενική κατάταξη, δεύτερος ο Παναγιώτης Καραΐσκος με επίδοση 2.26.27 και τρίτος ο Χαράλαμπος Πιτσόλης με επίδοση 2.27.31. Στις γυναίκες, την Ελευθερία Πετρουλάκη ακολούθησε η Κατερίνα Ασημακοπούλου με επίδοση 3.02.31 και τρίτη ήταν η Παναγιώτα Βλαχάκη με επίδοση 3.04.27.

Ο τοπικός μας σύλλογος έδωσε δυναμικό παρών σ’ όλες τις διαδρομές και συνολικά 23 δρομείς έτρεξαν με τον Α.Σ. «Αθηνόδωρο». Στην κλασική διαδρομή των 42.196 m, μετείχαν 6 δρομείς του τοπικού Συλλόγου και πραγματοποίησαν πολύ καλές επιδόσεις, παρά τον αντίθετο άνεμο, τη βροχή και την υγρασία που δυσκόλεψαν τις προσπάθειές τους. Πρώτος ήταν ο Δημήτρης Τασσόπουλος, που με πολύ καλή επίδοση 2.48.58, πέτυχε όχι μόνο ατομικό ρεκόρ αλλά και ρεκόρ του Συλλόγου στην Κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας και πλέον κατέχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Αιγιωτών αθλητών στον αγώνα αυτό, ενώ κατατάχθηκε στην 19η θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου των ανδρών. Η μοναδική γυναίκα μαραθωνοδρόμος του συλλόγου μας,  η Έμη Σάπιου, με πολύ καλή επίδοση 3.07.36, πολύ κοντά στο περυσινό ατομικό της ρεκόρ, κατέλαβε μόλις την 6η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου των γυναικών. Είναι για το 2019 μέσα στις 10 καλύτερες Ελληνίδες μαραθωνοδρόμους και σε αυτόν τον αγώνα έφτασε να είναι μόνο 3 λεπτά μακριά από την επίδοση που έδινε το χάλκινο μετάλλιο. Ακολούθησαν, ο Απόστολος Μενύχτας, που με πολύ καλή επίδοση 3.01.04 βελτίωσε σημαντικά το ατομικό του ρεκόρ, ο Γιώργος Καλαποδάς με επίδοση 3.25.57, ο Γιάννης Ρωμανός με χρόνο 3.31.14 και ο Νίκος Τσίμπος, που με χρόνο 3.51.03, αν και προερχόμενος από ορεινούς υπερμαραθωνίους, γεύτηκε για πρώτη φορά τη μοναδική εμπειρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών. Επίσης, συμμετείχαν και τερμάτισαν οι δρομείς από την Αιγιάλεια Αριστείδης Κουτσουμπελίτης με επίδοση 3.15.15 και Λεωνίδας Παπαντωνόπουλος με χρόνο 3.31.13.

            Στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, που φέτος για πρώτη χρονιά διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου πριν το Μαραθώνιο, έτρεξαν και τερμάτισαν μεταξύ των Αιγιωτών οι Στυλιανός Κατσούλης, που με πολύ καλή επίδοση 34.55 κατέλαβε μόλις την 12η θέση στη γενική κατάταξη, Παναγιώτης Αρβανίτης με επίδοση 40.35, Βασίλης Βασιλακόπουλος με επίδοση 41.29, Ηλίας Θεοφυλακτόπουλος με επίδοση 43.29, Ραδάμανθυς Σκούντζος με χρόνο 46.29, Τρύφωνας Κατσαρός με επίδοση 47.41, Στράτος Μαμαλούγκος με χρόνο 51.00, Ευθυμία Θεοδοσιάδου με επίδοση 56.05 και Μανώλης Ζαφειρακόπουλος με χρόνο 58.29.

            Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων συμμετείχαν και τερμάτισαν οι Ηλίας Καραμπούλας που με επίδοση 16.23 κατέλαβε μόλις την 16η θέση στη γενική κατάταξη, Σπύρος Ιατρόπουλος με επίδοση 16.30 (19ος της γενικής κατάταξης), Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος με επίδοση 22.43, Παναγιώτης Μουρδέκας με επίδοση 24.08 ακολουθούμενος από την κόρη του Κατερίνα Μουρδέκα με χρόνο 24.09, Ανδριάννα Σανδραβέλη με χρόνο 24.38 και Ευαγγελία Καζούρη με χρόνο 32.24.

            Τέλος, τιμητική ήταν η συμμετοχή του Δημήτρη Παπαπέτρου, ο οποίος – μετά από την επιτυχία του στον αγώνα της διοργάνωσης Run Greece Πάτρας του ΣΕΓΑΣ – συμμετείχε μαζί με τους νικητές των αντίστοιχων αγώνων στον αγώνα δρόμου 3 χλμ. που ήταν ο τελικός όλων των αγώνων Run Greece και τερμάτισε με επίδοση 10.58.

            Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για τη συμμετοχή, την προσπάθεια και τον τερματισμό. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τους νέους δρομείς είναι πολύτιμη από έναν τέτοιο αγώνα. Η ομαδική συμμετοχή αποδεικνύει ότι υπάρχει το ομαδικό πνεύμα και το πρόσφορο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του αθλητισμού και στην περιοχή μας, ώστε να δημιουργηθούν οι  προϋποθέσεις για τη μαζική λαϊκή συμμετοχή, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των αθλούμενων και του κοινωνικού συνόλου. Το στόχο αυτό διεκδικεί και οραματίζεται ο Α.Σ. «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς» και καλεί με κάθε μέσο τη νεολαία να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση και να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, που - κατά γενική ομολογία - χαρίζει σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

            Τέλος, να σημειωθεί ότι αρκετοί μαραθωνοδρόμοι του τοπικού μας Συλλόγου θα συμμετάσχουν σε λίγες μέρες στον Διεθνή Μαραθώνιο της Βαλένθιας, που θα διεξαχθεί στην ισπανική πόλη την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Χορηγοί

Mourdekas
Pesunion
Vasileiou